Кореспонденту газети “Точка опори” не дозволяли знімати на дільниці у Дніпропетровську

Кореспонденту газети «Точка опори» Вадиму Головченко перешкоджали виконувати редакційне завдання та здійснювати фото- та відеозйомку на території виборчої дільниці №121183 округу №25 у Дніпропетровську. Про це повідомляє сайт ІМІ.

Голова комісії Хармат Д.О. забороняв  здійснювати фото та відео зйомку, посилаючись на те, що це заборонено згідно з чинним законодавством.

Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про вибори Президента України» (ст. 13 п. 4), засоби масової інформації зобов’язані об’єктивно висвітлювати хід виборчого процесу. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчі дільниці у день виборів та в день повторного голосування – на умовах, визначених у частині дев’ятій статті 28 цього Закону. Виборчі комісії, органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати представникам засобів масової інформації необхідні їм відомості щодо підготовки та проведення виборів.

Відповідно до Закону України «Про інформацію» ст.25, п.1, під час виконання професійних обов’язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

Варто зазначити, що на «Виборах і ЗМІ» вже була інформація про порушення прав журналіста на виборчій дільниці в Дніпропетровську. Тоді кореспондента «Точки опори» відмовлялися пускати на дільницю № 121481.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *