Журналістам розповіли про їхні права і обов’язки під час виборів

Журналістам нагадали про основні принципи висвітлення інформації напередодні та під час виборів, а також роз’яснили статус журналіста в період виборів. Про це повідомляє ІМІ

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко в рамках тренінгу «Журналіст і вибори» окреслив статус журналіста в період виборів: «Журналісти і ЗМІ не є самостійними cуб’єктами виборчого процесу, тому вони не мають можливості, наприклад, оскаржити діяння повноцінного суб’єкта виборів (виборчої комісії, кандидатів, партій, які їх висунули, спостерігачів, виборців)». Згідно з законодавством, виборчі комісії, органи влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові і службові особи зобов’язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати представникам засобів масової інформації необхідні їм відомості щодо підготовки та проведення виборів.

Серед документів, які підтверджують статус журналіста, є: редакційне посвідчення; посвідчення журналіста, видане Національною спілкою журналістів України (НСЖУ) чи іншими професійними спілками (наприклад, НМПУ). На цих документах мають бути як мінімум фото, печатка, підпис керівника.

Роман Головенко нагадав, що Закон України «Про інформацію» (ст. 25) закріплює за журналістом право здійснювати аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів при виконанні ним професійних обов’язків.

Представникам ЗМІ також гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з виборами, в т.ч. на засідання виборчих комісій та на виборчі дільниці у день виборів та в день повторного голосування. «Проте на одній дільниці може бути не більше двох представників з одного ЗМІ. А якщо представник медіа неправомірно перешкоджає роботі виборчої комісії, то ця комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права журналіста бути присутнім на засіданні», — зазначив Головенко.

Згідно з законодавством, ЗМІ мають збалансовано висвітлювати коментарі всіх партій – суб’єктів виборчого процесу та кандидатів на пост Президента України щодо подій, пов’язаних із виборами. А політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

«Основні принципи висвітлення інформації напередодні виборів: достовірність (наявність достатнього підтвердження інфи джерелами та посилань на них у матеріалі); неупередженість (ставлення журналіста до політика не має відображатись в матеріалі); повнота представлення фактів (представлено всі важливі аспекти); точність інформації (кожен аспект подано адекватно реальності); об’єктивність», — розповів Роман Головенко.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *