Найбільше матеріалів з ознаками замовності в шести виданнях – про Тимошенко, Тігіпка й Порошенка

Найбільше матеріалів з ознаками прихованої політичної реклами в шести друкованих загальнонаціональних виданнях («Комсомольская правда в Украине», «Сегодня», «Факты», «Корреспондент», «Український тиждень», «Газета по-українськи») у квітні містилося про кандидатів у президентиЮлію ТимошенкоСергія Тігіпка і Петра Порошенка. Про це свідчать дані щоденного моніторингу, проведеного Інститутом масової інформації (ІМІ).

Зокрема, із загальної кількості публікацій з ознаками замовності, 31% матеріалів було присвячено Юлії Тимошенко, 25% – Сергію Тігіпку, 16% – Петрові Порошенку.

На четвертому місці за кількістю матеріалів з ознаками замовності – публікації щодо Петра Симоненка(11% матеріалів з ознаками замовності). 8% таких матеріалів стосувалося Наталії Королевської, яка зняла свою кандидатуру з президентських перегонів.

Головними тезами, які використовували політтехнологи Юлії Тимошенко в матеріалах з ознаками замовності стали боротьба з корупцією та олігархами, а також нормалізація ситуації на Сході. Сергій Тігіпко переважно робив ставку на сильну армію та економіку, а також не забував наголошувати на необхідності децентралізації влади. У матеріалах з ознаками замовності від Петра Порошенка постійно підкреслюється той факт, що він є фаворитом президентських перегонів, як і те, що він обов’язково переможе.

Михайла Добкіна стосувалися два матеріали з ознаками замовності в друкованих виданнях, що моніторились у квітні.

Експерти ІМІ також виявили три матеріали з ознаками чорного піару проти Юлії Тимошенко.

На інтернет-ресурсах ситуація інакша. У чотирьох інтернет-виданнях (УНІАН, «Лига», «Обозреватель», LB.ua), які моніторилися ІМІ в квітні, найбільше матеріалів з ознаками замовності стосувалисяМихайла Добкіна – 22%, Петра Симоненка – 17%, Віталія Кличка – 10%.

Провідними меседжами в промоційних матеріалах Михайла Добкіна була підтримка російської мови та збільшення повноважень регіонів. Також він виступав проти сепаратизму.

Натомість Петро Симоненко, передвиборна програма якого схожа на передвиборну програму Михайла Добкіна, в матеріалах з ознаками замовності підкреслює, переважно, факти тиску на нього та КПУ, поширює «страшилки» про «Правий сектор», та звинувачує нову владу в «національній зраді».

Основними повідомленнями Віталія Кличка в матеріалах з ознаками замовності були боротьба з корупцією та змальовування позитивних наслідків об’єднання з Петром Порошенком.

Також були виявлені матеріали з ознаками замовності щодо кандидатів, які наразі зняли свої кандидатури з виборчих перегонів – Наталії Королевської та Олега Царьова.

Інститут масової інформації проводить щоденний моніторинг матеріалів з ознаками політичної реклами від кандидатів у Президенти в шести загальнонаціональних друкованих видань: «Комсомольская правда в Украине», «Сегодня», «Факты», «Корреспондент», «Український тиждень», «Газета по-українськи», та тижневий моніторинг чотирьох інтернет-видань (УНІАН, «Лига», «Обозреватель», LB.ua).

Методологія моніторингу сайтів полягала в тому, що протягом одного тижня в місяць експерти ІМІ перечитували всі новини на чотирьох сайтах, які підлягали моніторингу. В рамках моніторингу друкованих видань, експерти ІМІ вичитували всі загальнонаціональні друковані видання щоденно. Детальніше з методологією моніторингу джинси можна ознайомитися за посиланням.

З детальним звітом щодо джинси президентських кандидатів доступний за цим посиланням.

«Телекритика»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *