Поради журналістам щодо роботи в день виборів

Під час виборів  в Україні традиційно відбувається стрімкий ріст фізичної агресії стосовно журналістів. Досвідчені репортери, які часто висвітлюють масові заходи, кажуть, що загалом неможливо спрогнозувати, як буде розвиватись ситуація на виборчій дільниці.

Дійсно, практика показує, що у вас немає жодних гарантій безпеки, але саме тому, при підготовці висвітлення події, слід ретельно продумати стратегію власної безпеки.  Не все залежить лише від зовнішніх факторів, і журналіст не завжди повинен лишатись жертвою обставин.

У багатьох міжнародних посібниках з безпеки для журналістів перед висвітленням події радять заручитись підтримкою правоохоронних структур. Наприклад, International News Safety Institute радить попередити місцеві правоохоронні органи про те, що ваше видання або телеканал планує висвітлювати ту чи іншу подію, і офіційно попросити їх сприяти вашій роботі. Звісно, в Україні треба діяти в залежності від контексту і місцевих обставин.

Підготовка до роботи на дільниці

Переконайтесь, що вас легко ідентифікувати, як журналіста. Під час висвітлення виборів, у вас при собі обов’язково повинне бути журналістське або профспілкове посвідчення, які є головними засобами ідентифікації журналіста.  Повісьте на шию або  прикріпіть до верхньої кишені бейдж. Варто також мати при собі документ, що посвідчує особу. Всі посвідчення, документи тримайте в кишенях, не варто їх класти в рюкзак чи сумку, яку ви можете загубити в метушні. Якщо ви фрілансер, не обов’язково називати, для якого видання ви працюєте. Якщо ви відмовляєтесь пред’явити своє посвідчення – тим самим, ви показуєте, що не є журналістом, і до вас можуть застосувати адміністративні заходи. Хоча посвідчення і не врятує ні від побиття, ні від затримання, чи перешкоджання журналістській діяльності, воно підвищить вашу безпеку – адже на вашій стороні закон. Також варто мати при собі:

  • Роздруківку юридичної пам’ятки для журналіста на виборах.
  • Роздруківку Наказів Міністра МВС про сприяння роботі журналістів (перша, друга).
  • Редакційне завдання, завірене печаткою.

Одягніть комфортний одяг, у якому легко пересуватись і можна швидко бігати. Найкраще – джинси, кросівки, куртка з капюшоном, яка може допомогти захистити певною мірою голову від травм, для жінок – жодних підборів. Візьміть про всяк випадок з собою бинти, перекис водню або йод, пляшку мінералки, цукерки, гроші.

На телефоні запрограмуйте кнопки швидкого набору – це повинні бути номери вашої редакції, медіа-юриста, ваших близьких.  Раз на годину варто повідомляти вашу редакцію про ситуацію на дільниці.

Домовтесь іти на дільницю разом з групою інших журналістів. Якщо ви прибули на подію самі, зверніть увагу, де знаходяться інші журналісти, і старайтесь триматися коло них. Тому що, якщо вам будуть перешкоджати, застосовувати до вас фізичну силу,  колеги, як мінімум, допоможуть це зафіксувати.

Поведінка на виборчій дільниці

У жодному разі не майте при собі ніякої партійної символіки, не вигукуйте лозунги – ви не повинні ідентифікувати себе з жодною політичною силою. Не протиставляйте себе ні силовикам, ні працівникам виборчої комісії, ні учасникам виборчого процесу. Емоційність має лишитись в стороні – пам’ятайте, що ви знаходитесь на роботі, і вашим завданням є якомога більше побачити, почути, і якісно все це зафіксувати. Журналіст – нейтральна сторона.

Пам’ятайте, що журналісти мають право бути присутніми БЕЗ ДОЗВОЛУ ЧИ ЗАПРОШЕННЯ відповідної виборчої комісії на засіданнях цієї виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів, у приміщенні, де проводиться голосування  але (не більше 2 осіб від одного ЗМІ). Але, виборча комісія може прийняти рішення (не менш ніж 2/3 голосів від складу комісії) про позбавлення журналіста права присутності на засіданні, якщо він протиправно перешкоджає його проведенню.

Якщо вам перешкоджають виконувати професійні обов’язки працівники міліції, зверніться до старшого офіцера чи керівника підрозділу, який буде більше знати про законодавство, що стосується діяльності журналістів. Крім того, міліція повинна надавати, у межах своїх прав, допомогу журналістам у здійсненні їх законної діяльності, на підставі пункту 23 статті 10 ЗУ «Про міліцію».

Нарешті, не розмовляйте на підвищених тонах, не будьте агресивним – це може призвести до агресії стосовно вас. Якщо потрібно, ввічливо попросіть показати вам посвідчення, не намагайтесь взяти його в руки. Не можна також чинити фізичного опору представникам правоохоронних структур – якщо вас уже затримали, то відбиватись чи вириватись не варто.

Збереження інформації

Варто заздалегідь передбачити можливість збереження відзнятого або записаного матеріалу і передачі його в редакцію на випадок, якщо вам будуть перешкоджати це зробити, вимагати його видалити тощо.  Можна взяти з собою запасну карту пам’яті, час від часу передавати записи через колег в редакцію, якщо можливо – передавати записи через Інтернет. Міжнародні експерти з безпеки (INSI) радять час від часу міняти диск чи карту пам’яті на нову, а стару приховувати – навіть у приміщенні, в якому ведеться зйомка, або непомітно передавати колегам, якщо є загроза, що запис захочуть вилучити.

Після того, як ви відзняли матеріал, ніхто не вправі вимагати від вас його видалити. Ваш матеріал є власністю вашої редакції, і лише суд може прийняти рішення про його видалення.

Що робити у випадку, якщо вас побили, а вашу техніку пошкодили?

Подавати заяву в прокуратуру, де окремо вказати, що ви вимагаєте порушити справу за 171 статтею ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста), та окремо – заяву в міліцію.

Продивіться відзняті матеріали – ті, хто бив вас, або ламав вашу камеру, можуть бути зафіксовані в кадрах, зроблених вашими колегами. Можливо, хтось з колег знімав події на мобільний телефон. Якщо вам вдасться віднайти такий запис, обов’язково долучіть його до своєї заяви.

Зверніться до колег з проханням допомогти висвітлити напад на вас у ЗМІ, розповсюдьте інформацію – публічність допоможе пришвидшити розкриття злочину.

Також можна звернутись по допомогу до національних та міжнародних журналістських організацій, які можуть допомогти з адвокатами, з розголосом, надати іншу допомогу.

Пам’ятайте, журналіст не скоює жодних злочинів, перебуваючи на виборчій дільниці і висвітлюючи захід.

Оксана Романюк, представник міжнародної організації «Репортери без кордонів»

Фото – news.pn

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *