На передвиборчу рекламу мажоритарник витрачає від 350 тисяч до 1,75 млн доларів

Видання «Ліга.net» підрахувало, у скільки обходиться кандидату-мажоритарнику виборча кампанія.

Експертом по передвиборчим витратам виступив політтехнолог Тарас Березовець. Він виділяє три фактори, які впливають на вартість кампанії. По-перше, територія: кампанія  в одному з київських округів обійдеться у 5-6 разів дорожче, ніж кампанія у сільській місцевості. По-друге, конкуренція: чим ще вона, тим більше доведеться витратити. По-третє, наявність зв’язків у ЗМІ, бізнес- та владних структурах.

Класичний бюджет мажоритарника має такі основні статті витрат: пряма агітація плюс реклама, матеріальна допомога і подарунки виборцям (іншими словами – підкуп), утримання штабу, гонорари членам виборчих дільниць, іноді – хабарі представникам влади в обмін на їхнє лояльне ставлення до кандидата.

Загалом вартість  кампанії в провінційному окрузі складає 1-2 млн. доларів, у великому місті – 2-3 млн. доларів, в Києві – 4-5 млн. З них, на агітацію на рекламу йде від 375 тис. до 1,75 млн. доларів. А гонорар політтехнолога складає 3-10% від бюджету кампанії, тобто від 30 тис. доларів у периферійному окрузі до 500 тис. доларів – у Києві.

 

Нагадуємо, що «Ліга.net» також уклала список найбагатших мажоритарників Києва. Беззаперечний лідер – Олександр Третьяков.

 

Нагадуємо, що цьогорічні парламентські вибори, за прогнозами експертів, можуть стати найдорожчими в історії незалежної України.

Інфографіка  «Ліга.net»

Фото – finance.obozrevatel.com

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *