Суд призупинив вихід луганської газети до завершення виборів

Ленінський суд Луганська заборонив випуск газети «Наш вибір» до закінчення виборчого процесу. Приводом стала публікація результатів соціологічного дослідження, в якому не була вказана можлива статистична похибка та повна назва організації, що опитування провела,  – пише ІМІ.

Йдеться про опитування щодо електоральних настрої мешканців 113-го виборчого округ, оприлюдненого 16 вересня. Як встановив суд, газета вказала територію, на якій проводилося дослідження, розмір вибірки, метод і спосіб опитування, точне формулювання питання. Але не було зазначено точну назву організації (у статті наводилася назва «агентство «Соціолаб», тоді як слід було вказати  «Громадська організація «Соціолаб»), що проводила опитування, замовника опитування (представник відповідача пояснював, що замовника не було, «Соціолаб» виконав це дослідження  за власною ініціативою), можливу статистична похибку.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 67 ЗУ «Про вибори народних депутатів» забороняється поширення результатів соціологічних опитувань без наведення усіх зазначених вище даних.

Рішення про призупинення виходу газети до завершення виборчого процесу суд ухвалив на підставі того, що це друге порушення виданням виборчого законодавства. Перше було аналогічним і стосувалося публікації опитувань від 2 та 9 вересня 2012 року.

Спостерігачі обласного осередку Комітету виборців України зазначають, що «причина такого рішення була малозначною, а сам суд не забезпечив журналістів, що видають газету, можливістю для належного захисту своїх інтересів». На їхню думку, редакція газети має всі підстави для оскарження рішення у Страсбурзькому суді.

Фото – blogdolatinha.blogspot.com

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *