В Артема Шевченка майже немає шансів виграти суд – юрист

Про це під час конференції «Медіаправо» заявив юрист Денис Бугай.

«Шанси на перемогу у Антона Яценка в цій судовій справі надзвичайно високі. Якщо інформація, розповсюджена на сторінці у Facebook, нанесла шкоду його честі, гідності і діловій репутації, то, безумовно, суд стане на його захист».

Пан Бугай пояснив, що у подібних справах позивачу потрібно довести дві речі. Перша – факт поширення інформації, тобто те, що її прочитала певна кількість людей. Друга – що інформація містила недостовірні або наклепницькі дані.

«Факт розповсюдження інформації зафіксовано і він дуже легко доводиться – береться статистика відвідуваності сторінки в соціальній мережі, кількість переглядів, коментарів, поширень. Все. Доведено. Тож депутату лишається лиш довести те, що він не був учасником ДПТ. Для цього він має надати відповідне судове рішення або інші офіційні документи. Наскільки розумію, вони у нього є», – зазначив юрист.

Також він додав, що поки прецедентів судових справ щодо поширення наклепницької інформації саме в соціальних мережах не було. Проте, є достатня кількість прикладів спорів, в яких фігурували блоги.

«За принципом поширення інформації Facebook, Twitter чи інша соціальна мережа не відрізняються від блогів. Вже є певний пакет судових справ, в яких було доведено, що публікація інформації в блозі прирівнюється саме до поширення інформації. Тож якщо інформація була наклепницька, людина яка її поширила, може понести покарання».  

За словами пана Бугая, складнощі можуть виникнути, якщо відповідач скаже, що він не є власником акаунта, з якого було поширено недостовірну інформацію.

«Але це потрібно довести експертним висновком, який підготує фахівець в ІТ-сфері. Якщо у такий спосіб суд намагаються ввести в оману, то позивач, зрозумівши це, може використати ситуацію на свою користь. Приміром, провести те ж таки експертне оцінювання, яке доведе, що сторінка насправді належить відповідачу».

Нагадуємо, що Антон Яценко, кандидат у депутати від Партії регіонів, подав позов проти журналіста каналу ТВі Артема Шевченка через те, що останній на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook опублікував допис з недостовірною інформацією про політика. Зокрема, він повідомив, що той був учасником ДТП, в якому загинула людина.

Артем Шевченко в бліц-інтерв’ю «Відеотеці» розповів про передісторію ситуації.

Фото – facebookbook.ru

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *