«Комсомольская правда» та «Україна молода» присвятили спецвипуски Королевській і Ющенку

Вал джинси покотився через окремо зареєстровані спецвипуски газет. Першими приклад подали «Комсомольская правда в Украине» та «Україна молода», – повідомляє ІМІ

Цього тижня одразу дві газети вийшли з безкоштовними спецвипусками, основне наповнення яких – політична складова. Випуск «КП» названо «Воскресный выпуск», і на двох його перших сторінках – три фото лідера партії «Україна вперед!» Наталії Королевської зі статтею з «перспективним закликом» «Дать молодым шанс состояться!».

Матеріал базовано на переповіданні освітньої програми партії, написаної Романом Васьком, №5 списку Королевської та ректором Київського лінгвістичного університету за сумісництвом. Фото відповідні – Королевська з Васьком в університеті, «чемна» Королевська за партою, Королевська вивчає програму своєї партії на студентській лаві… Стаття не підписана, подана під рубрикою «Точка зрения», яка навіть в поданий КП перелік рубрик, які газета вважає рекламними, не входить.

Обабіч коментар Андрія Шевченка про те, що розвиток освіти має йти у ногу з розвитком спорту. Вочевидь, надалі нас чекатимуть окремі «воскрєсніки» про те, як Королевська пектиметься про спорт (в головній ролі Андрій Шевченко), культуру (відповідно Остап Ступка, як тільки повернеться з Гондурасу) і Україну загалом (Наталка Королевська). Спецвипуск зареєстрований окремим від основної «КП» номером.

При спробі ІМІ додзвонитися до головного редактора Оксани Богданової після пояснення секретарю про мету розмови Богданова так на зв’язок і не вийшла.

 

Другий прецедент тижня – вихід подібного «спецвипуску» «України молодої». Головним політичним героєм звісно – як можна здогадуватися, виступив Віктор Ющенко. Цього разу в амплуа «єдиний непідконтрольний Кремлю», – в чому вочевидь прочитувалося давно культивоване «Україною молодою» «Юлька і “Батьківщина” то запроданці».

Заступник головного редактора «УМ» Дмитро Лиховій у коментарі для ІМІ розповів, що редакція до спецвипуску не має відношення і що займається поточними справами. Що це особистий проект головреда Михайла Дорошенка (земляк Ющенка та №6 у виборчому списку «Нашої України»), котрий зробив цей спецвипуск у рамках діяльності штабу «Нашої України». При цьому, якщо зазвичай тираж УМ коливається в рамках до і трохи більше 100 тис. екземплярів, то цей спецвипуск вийшов накладом 400 тис.

Юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай вважає, що такого роду політична реклама не заборонена (у випадку маркування її як політичної реклами, чого в спецвипуску не помічено, за винятком дивного напису «Замовник – політична партія «Наша Україна»»), але після цієї публікації будь-яка політична сила може звернутися до «України молодою» з вимогою розміщення подібного роду матеріалів.

Роман Кабачій, ІМІ
Фото – growth.in.ua
Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *