Агітацію на НТКУ, яка обурила опозицію, замовила представниця Молодіжної партії України

Передвиборну агітацію на Першому національному «Останнє попередження», яку представники «Батьківщини» вважають «цинічною брехнею» спрямованою проти лідерів опозиції, замовив кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 220 Ганна Федорченко.

Пані Федорченко  балотується від Молодіжної партії України.

За словами прес-служби,  матеріали агітації були розміщені на підставі договору з кандидатом за рахунок коштів виборчого фонду.

Як вже повідомляла «Телекритика», заступник лідера «Батьківщини» Олександр Турчинов звинуватив Перший національний у трансляції ролику, який «містить бруд та цинічну брехню» проти лідерів опозиції. За словами народного депутата  Руслана Князевича (фракція «НУ-НС»), згаданий ролик випускається під грифом політична реклама, однак не має передбачених законом атрибутів, зокрема вихідних даних про кандидата, який його замовив. Тому він вважає, що опозиція має право на відповідь.

Представники «Батьківщини»  звернулись до Генеральної прокуратури та Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Крім того, опозиція має намір подати до суду на Перший у тому випадку, якщо на каналі їм не дадуть можливості розмістити свої ролики.

У відповідь НТКУ заявила, що розуміє те, що деякі політичні партії використовують телевізійний ефір для фактичної антиреклами своїх опонентів, однак не має підстав до вилучення цих роликів, оскільки  згідно з нормами українського законодавства вона не може впливати на зміст матеріалів передвиборної агітації, окрім випадків, коли така передвиборна агітація містить заклики до зміни конституційного ладу, пропаганду насильства та розпалювання ворожнечі або відомості, недостовірність або наклепницький характер яких встановлені у судовому порядку.

 Саме тому  генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф надіслав «Батьківщині» відкритого листа, який «Телекритика» й публікує:

До Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»

в особі уповноваженої особи в загальнодержавному багатомандатному окрузі

Петренка Павла Дмитровича

04071, м. Київ, вул. Верхній Вал ,4-а

«Шановний Павле Дмитровичу!

Ваш лист від 04.10.2012 року розглянуто керівництвом Національної телекомпанії України. За результатами його розгляду повідомляю таке:

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (далі – Закон), в порядку розміщення матеріалів передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах, в ефірі телевізійного каналу «ПЕРШИЙ» 02 жовтня 2012 року з 18 год. 37 хв. по 18 год. 43 хв. відбулась трансляція матеріалів передвиборної агітації у формі аудіовізуального твору (відеофільму), що має назву «Останнє попередження».

Відповідно до п. 2 статті 68 Закону, передвиборна агітація може проводитися у тому числі у формі оприлюднення в аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень.

Вважаю за необхідне звернути Вашу увагу на те, що політична реклама є лише однією з форм передвиборної агітації, а відеофільм «Останнє попередження» не є політичною рекламою та, відповідно, на такого виду передвиборну агітацію не розповсюджується вимога Закону щодо демонстрації повної назви (або прізвища, ім’я та по батькові) замовника політичної реклами.

Відповідно до вимог Закону передвиборна агітація (відеофільм «Останнє попередження») була чітко відокремлена та означена як така за допомогою відповідної плашки.

Щодо викладених у Вашому листі вимог, які полягають у наданні права на відповідь, що передбачене  ч. 12 ст. 74 Закону, а також наданні інформації про згоду Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка на використання їхніх зображень у відеофільмі «Останнє попередження» варто зазначити:

Відповідно до ч. 12 ст. 74 Закону, засоби масової інформації не несуть відповідальності за зміст передвиборної агітації, яка була розміщена відповідно до угод із замовниками, крім випадків, передбачених:

1) частиною п’ятою цієї статті (Поширення у будь-якій формі матеріалів, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, національної, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, забороняється);

2) частиною дев’ятою цієї статті (Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію – суб’єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку), якщо засобу масової інформації було достовірно відомо про наявність відповідного рішення суду.

Відеофільм «Останнє попередження» не містить будь-якої інформації, матеріалів, відомостей, що заборонені відповідно до ч.ч. 5, 9 ст. 74 Закону.

Щодо посилання у Вашому листі на ч. 12 ст. 74 Закону прошу звернути увагу на таке:

Законом передбачено право партії – суб’єкта виборчого процесу, кандидата у депутати на відповідь щодо загальної інформації, оприлюдненої засобом масової інформації, яку партія або кандидат вважають недостовірною. Але, порядок розміщення спеціальної інформації у вигляді матеріалів передвиборної агітації детально врегульовано положеннями Закону, встановлено рівні права для всіх партій – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати, в тому числі щодо розміщення матеріалів передвиборної агітації у засобах масової інформації. Законом не передбачене право на спростування інформації, розміщеної у матеріалах передвиборної агітації, а так само не передбачене права на безоплатне розміщення матеріалів партій.

Національна телекомпанія України у своїй діяльності чітко дотримується вимог чинного законодавства України. Зважаючи на наведене вище, викладені у Вашому листі вимоги не можуть бути задоволені як такі, що не мають достатніх правових підстав.

Окремо, вважаю за необхідне зазначити, що Закон не передбачає обов’язку телерадіоорганізацій розкривати за запитом партії – суб’єкта виборчого процесу, інформацію про замовника послуг з надання ефірного часу для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Проте, з метою уникнення подальших  спекуляцій навколо розміщення цих матеріалів передвиборної агітації повідомляю, що  замовником послуг з надання ефірного часу для розміщення матеріалів передвиборної агітації відеофільму «Останнє попередження» є кандидат у депутати в одномандатному виборчому окрузі № 220, зареєстрований постановою ЦВК № 138 від 03.08.2012 року Федоренко Г.Г.»

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *