Канадські спостерігачі: тиск на українські ЗМІ перед виборами посилився

Спостерігачі місії Канади вказують на існування обмеження свободи слова, утисків журналістів і загальний дефіцит плюралізму думок в медіа-середовищі України, – пише «Дзеркало тижня».

«Незважаючи на існування незалежних ЗМІ, зокрема, інтернет-ЗМІ, в даний час спостерігається підвищення зрощування медіа та їх власників, що зменшує відособленість держави від ЗМІ, оскільки в Україні медіапростір характеризується домінуванням декількох великих корпоративних груп, які мають тісні зв’язки з урядом» , — сказала координатор довгострокових спостерігачів місії Канади Анн Шиптур на прес-конференції 2 жовтня, під час якої було оприлюднено результати першого проміжного звіту Канадської місії спостереження за перебігом виборчої кампанії в усіх областях України протягом 3-28 вересня.

Спостерігачі з Канади зафіксували 30 випадків порушення прав людини, 35 випадків інформування кандидатами в депутати про тиск і погрози на адресу їх та членів їхніх команд.

Найбільш поширеною проблемою, на думку місії Канади, є непрямий підкуп виборців, випадки якого були помічені практично у всіх регіонах України.  Крім того,  у всіх областях України все більш очевидним стає факт використання адмінресурсу.

«Спостерігалися численні форми використання адмінресурсу, найбільш поширеним з яких є використання для проведення виборчої кампанії урядової інфраструктури або державного бюджету», – відзначила пані Шиптур.

Вона також звернула увагу на те, що в Україні існує надзвичайно складний і формалізований процес винесення судових рішень за скаргами і апеляціями на хід виборчого процесу.

Місія Канади розпочала свою роботу в Україні 11 серпня. В Україні працює 65 спостерігачів даної місії практично у всіх областях країни. За два тижні до виборів прибуде ще 365 короткострокових спостерігачів, – повідомляє «Українська правда»

Крім того, Канада надсилає 10 довгострокових і 60 короткотермінових спостерігачів до складу багатосторонньої місії, яка формується ОБСЄ для спостереження за парламентськими виборами 28 жовтня.

Фото – gumilev-center.ru

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *