ЗМІ оприлюднюють дані фальшивих соціологічних опитувань – Бекешкіна

Україна перетворюється на дикунську державу, масово використовуючи фальшиві соціологічні дослідження. Про це на прес-конференції у Києві сказала соціолог Ірина Бекешкіна, – повідомляє «Українська правда» з посиланням на  Gazeta.ua.

Бекешкіна наголосила, що таких зловживань фальшивими соцдослідженнями немає у жодній країні світу.

«В Україні відбувається соціологічна вакханалія. Такого немає в жодній країні світу. У нас це є, і з кожним разом все збільшується. На кожній виборчій кампанії фальшивих рейтингів та інституцій з’являється все більше, і ця проблема поглиблюється».

Експерт підкреслила, що на цих виборах використовувалася ця технологія, але раніше це робилося не так нахабно.

Так, зокрема, вона розповіла, що в 2006 році напередодні виборів щотижня з’являлося по 5-6 нових соціологічних інституцій та досліджень, які використовували назви, схожі з існуючими інститутами.

«Тоді все поширювалося тільки в інтернеті, зараз ситуація змінилася, знову використовують фальшиві дослідження, але тих інститутів, які можна знайти в мережі. Але прикро, що результати досліджень цих «установ» оприлюднюють такі телеканали як Перший національний, Інтер, «Україна», передруковують відповідні друковані ЗМІ. Також ця інформація активно гуляє по інтернету. Україна все більше стає дикунською країною, яка не перестає дивувати наших колег-європейців», – наголосила Бекешкіна.

 «Це все дуже прикро і, на жаль, це не лише впливає на рівень довіри до соціології. Якщо центральні канали абсолютно безсоромно будуть показувати результати неіснуючих соціологічних фірм і досліджень, то навіщо взагалі займатися соціологією?  Навіщо взагалі згадувати про європейську інтеграцію? Бо скоро про нас будуть говорити: «Вони з України, де дуже багато диких мавп», – обурилась соціолог.

Нагадуємо, що 20 вересня Ірина Бекешкіна підловила телеканали «Інтер» та Перший національний на оприлюднені даних сумнівного соціологічного опитування, відповідно до якого партія УДАР набирає 15,8% голосів і виходить на друге місце у рейтингу партій, а «Україна – вперед!»впевнено долає прохідний бар’єр, отримуючи 6,5% голосів. Ці дані суттєво відрізняються від результатів останніх досліджень авторитетних соціологічних служб.

Фото – ukr.obozrevatel.com

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *