«Така ситуація фактично у кожному районі», – редактор про ненадання рекламної площі опозиції

Як ми вже писали, суд визнав протиправними дії трьох закарпатських газет, які відмовили у наданні рекламної площі кандидату від Об’єднаної опозиції Олександру Кеменяшу.

Причиною відмов у всіх трьох випадках була відсутність вільного місця для розміщення реклами, оскільки усі 20% від обсягу видання, які можуть бути відведені під рекламу, вже були продані Партії регіонів. Про це йдеться в офіційних відповідях редакцій, надісланих Олександру Кеменяшу.

Головний редактор газети «Народне слово» Юрій Ковач, окрім наведення цього аргументу на користь відмови, додає у листі: «До речі, така ситуація фактично у кожному районі, де місцеві видання мають трьох співзасновників – районну раду, районну державну адміністрацію та колектив редакції, які відповідно до Статуту визначають редакційну політику, оскільки на висвітлення своєї  діяльності виділяють дотацію. На даний час вищим керівним органом редакції газети «Народне слово» являється рада співзасновників. Дольова участь редакції у статутному фонді становить всього 33,3 відсотки».

Тетяна Котюжинська, юрист спілки журналістів, у коментарі «Виборам та ЗМІ» пояснила, що вказана редакціями причина відмови у публікації реклами з правової точки зору не є аргументованою. А отже рішення суду є цілком виправданим.

«Є лише дві підстави для відмови у розміщенні політичної агітації. Перша – якщо агітація містить заклики до насильницького повалення державного ладу, друга – якщо є судове рішення щодо недостовірності інформації, яка наводиться у агітації. Інших причин для відмови не існує. Більш того, якщо видання вже розмістило агітацію одного кандидата, воно не має права відмовляти іншим кандидатам, адже має забезпечувати рівний доступ до ЗМІ всім суб’єктам виборчого процесу».

Юрист наголошує, що є різниця між поняттями «політична реклама» та «агітація». І обмеження накладаються саме на обсяги реклами, а не агітації.

«Якщо говорити про телебачення, то відеонарис, відеофільм, передача, сюжет про прес-конференцію – це агітація, рекламний ролик – це реклама. Аналогічна ситуація у друкованих ЗМІ. Там є блокова реклама, а є тексти, які містять політичну агітацію. Обмежуються саме  обсяги реклами, а не агітації».

Фото – whwhwh.ru

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *