Суд визнав недостовірними дані соцопитування про високі рейтинги провладного кандидата в Кіровограді

Ленінський районний суд Кіровограда вдовольнив позов ВО «Батьківщина» проти місцевої газети «21-й канал» і визнав дані соціологічного опитування щодо підтримки жителями Кіровограда кандидатів у депутати, які були оприлюднені у випуску від 30 серпня, недійсними, а дії редакції – протиправними.

У статті «Кіровоградці голосуватимуть за представника команди Ларіна» під рубрикою «Соціологія» оприлюднили дані соцопитування, в якому не вказали замовника опитування та точну назву організації, що його проводила.

А це є прямим порушенням ч. 10 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів», де сказано, що  «у разі оприлюднення результатів опитування  громадської  думки, пов’язаного з виборами депутатів, зобов’язані зазначити організацію,  що проводила  опитування,  час його проведення, кількість опитаних, метод збору інформації, точне формулювання питання, статистичну оцінку можливої похибки». Якщо ці дані не зазначені, не існує можливості перевірити достовірність соцопитування, а отже, воно не може вважатися таким, що відповідає дійсності.

Єдиною вимогою позивача було визнання даних соцопитування недійсним. Вимоги вжити будь-які інші санкцій щодо видання не висувалися.

«Саме соціологічне опитування відповідає дійсності. А порушенням суд визнав те, що ми не вказали замовника опитування – яка різниця, хто замовник? На що це впливає? Йдеться про порушення формальності, не більше»,  – сказав у коментарі «Виборам та ЗМІ» редактор газети «Канал 21» Євген Шепітько.

Також він додав, що це вже не перший позов представників Об’єднаної опозиції проти його газети.

«Минулого тижня вони подали ще один позов проти нас. І програли справу. Стосувався він статті про Олександра Шаталова. На думку опозиції, вона мала бути промаркована як політична агітація. Проте, у статті йшлося про діяльність цього Шаталова як заступника голови обласної ради. Не знаю, чому опозиція, яка всюди кричить про утиски преси, тисне на нашу газету. Ми регулярно висвітлюємо і позиції їхніх кандидатів».

Павло Топчій, керівник відділу правового забезпечення кіровоградського регіонального  виборчого штабу Об’єднаної опозиції, повідомив, що щодо програного позову опозиція подала апеляцію і чекає на її розгляд. 

«Якщо кандидат у депутати є одночасно й держпосадовцем, то інформація про нього не може вважатися агітацією у випадку, коли в ній йдеться про діяльність цієї особи саме як держслужбовця. Висвітлювати мають ту діяльність посадовця, яка відноситься до компетенції установи, в якій він працює. Крім того, у матеріалі його мають називати не кандидатом у депутати, а зазначати нинішню посаду. У статті про те, що Олександр Шаталов подарував комп’ютери місцевим школам, ці принципи були порушені», –  пояснив він.

Подібна стаття про подарунки від Олександра Шаталова вийшла також в газеті «Новий громадянин». Проти неї опозиція також подала позов. Поки суд його не розглянув.

Нагадуємо, що Олександр Шаталов фігурує вже не у першій судовій справі. Зокрема, Олександр Шаталов подав позов проти інтернет-видання «Гречка», в якому вимагав спростувати частину інтерв’ю народного депутата Валерія Кальченка, у якому він давав оціночні судження діям  Шаталова.

Також суд вдовольнив позов кандидата в депутати від Об’єднаної опозиції Віталія Журавльова проти Олександрійської районної державної адміністрації. Кандидат вимагав, аби з сайту останньої прибрали матеріали, в яких агітують за кандидата від Партії регіонів і чинного заступника РДА Сергія Кузьменка.

Фото – gre4ka.com.ua

Print Friendly, PDF & Email