Конкурс на виявлення «джинси» в місцевих виданнях «Лови джинсу!»

Інститут масової інформації протягом вересня і жовтня проводить конкурс «Лови джинсу!». Для участі в ньому необхідно надіслати відскановані матеріали друкованих видань або скріншоти і лінки на статті електронних ЗМІ, які містять ознаки джинси. Ті, хто знайде надішле найцікавіші приклади, отримають 250, 100 і 50 гривень.

Ми  купуємо газети чи заходимо в Інтернет за інформацією, але замість правди знаходимо там рекламні агітки. І не йдеться лише про різноманіття передвиборчих обіцянок і навіть не про чорний піар, а про  замасковану під журналістський матеріал політичну рекламу. Таке явище називається «джинса», і «квітне» воно саме зараз — у період виборчої кампанії, – пишуть на сайті ІМІ.

Такі тексти не мають жодного стосунку до реальності, і правда не є їхньою метою.

Витрачаючи час на читання подібного, не можна зробити висновку про фаховість політика, про його погляди, щирість і готовність відстоювати інтереси виборців. Це витрачений дарма час, який вартує ЗМІ головного — довіри.

Результат для суспільства від таких матеріалів один – виборець не вірить ні кандидату, ні виданню. Тому після виборів багато газет зменшують тиражі і часто навіть припиняють своє існування.

«Джинси» — це прямий збиток виборцеві, ЗМІ та журналістам. Це явище перетворює політику на змагання грошей, а не ідей, і зводить нанівець перспективи розвитку країни.

Тому Інститут масової інформації ініціює проведення Конкурсу «Лови «джинсу»!» для всіх читачів друкованих ЗМІ та Інтернет-видань.

Ідея конкурсу проста – знайти у пресі матеріал, який замаскований під журналістську статтю, але насправді написаний на користь конкретної особи чи політичної сили.

Експерти ІМІ, що розробили методологію http://imi.org.ua/node/30500  для моніторингу «джинси», виділили 5 головних ознак, які притаманні «джинсовим» статтям:

  1. Просування у матеріалі інтересів однієї сторони і недотримання балансу думок;
  2. Розміщення цілком або майже ідентичного матеріалу в інших ЗМІ, особливо, якщо в цих ЗМІ такий матеріал маркований як реклама;
  3. Матеріал містить елементи, які сприяють реалізації послуг певного суб’єкта (вказування в матеріалі контактної адреси чи телефону);
  4. Фігурування в матеріалі в якості експерта особи, яка некомпетентна коментувати подію або процес, котрим присвячений матеріал, зважаючи на рід занять та сферу інтересів такої особи;
  5. Безпідставне акцентування уваги лише на позитивних або негативних характеристиках певного суб’єкта.

У популярнішій формі ознаки «джинси» описала  медіа-експерт, колишня журналістка BBC Ольга Бурда http://imi.org.ua/news/yak-rozpiznati-dzhinsu.

Конкурс приватиме 2 місяці – вересень і жовтень.

Для участі у Конкурсі потрібно надсилати скан чи фотокопії публікацій з регіональних, районних та місцевих газет, принт-скрін копії з  Інтернет-видань та вирізки з газет разом із коротким описом, чому вважаєте цей матеріал «джинсою».  Прохання чітко вказувати власне ім’я, прізвище та контактий телефон.

Адреса для файлів olga@imi.org.ua з темою »Лови джинсу!» або поштова адреса 02096 Київ,  а/с 50.

Переможців визначатиме експертне журі ІМІ до 5 числа жовтня і листопада.

Переможець визначатиметься щомісяця. Перший приз – 250 грн., другий – 100 грн., заохочувальний приз для студентів-журналістів – 50 грн. Найцікавіші матеріали публікуватимуться на сайті ІМІ.

Фото – mi-pishem.ru

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *