10% виборців не голосуватимуть за раніше обрану партію через включення до неї зірок

Про це розповіла Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва під час прес-конференції «Вибори-2012: за кого і чому збираються голосувати виборці?».

Вона зазначила, що перипетії з прийняттям закону про регіональні мови і оприлюднення партійних списків ніяк не вплинули на рейтинги партій. Порівняно з червнем жодних принципових змін не відбулося.

«Включення Андрія Шевченка до списку Королевської взагалі не підвищило рейтинг її партії. Хоча очікувалося, і навіть я про це говорила, що рейтинг «України – Вперед!» підвищиться на 1-2%», –  зазначила Ірина Бекешкіна.

Більш того, за словами пані Ірини, 10% опитаних стверджують, що вони не голосуватимуть за раніше обрану партію через включення до її списків зірок.

«Люди вже не такі наївні, як були колись. Вони чудово розуміють, що зірки не будуть займатися законотворчістю і ніякої користі від них у парламенті не буде
»
, –  пояснила Бекешкіна.

До речі, у експертному опитуванні (журналістів, соціологів та політологів), яке «Демократичні ініціативи» провели паралельно з загальнонаціональним опитуванням, список осіб, які не повинні бути у списках партії, очолили зірки – Таїсія Повалій та Андрій Шевченко.

Також Бекешкіна повідомила, що серед тих виборців, які визначилися зі своїм вибором, лише 14% ознайомилися зі списком обраної партії, ще 13% – зі списком тих кандидатів, яків ходять у прохідну частину, а 26% – лише з першою п’ятіркою. А 39% українців, які вже зробили свій вибір, взагалі не переглядали списки.

«Це означає, що в сумі 66% виборців знають в кращому разі лише першу п’ятірку обраної партії. Тобто маємо ситуацію, коли люди, з одного боку бідкаються, що в Раду пройшли не ті люди, з іншого боку – не надто цікавляться тими, кого вони самі ж в цю Раду проводять», –  резюмувала пані Ірина.

З найбільш показовими і цікавими результатами дослідження можна ознайомитися на відео нижче, а повний варіант опитування переглянути тут.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *