ТРК «Нова Одеса» заявляє про тиск з боку Партії регіонів та Нацради

Телекомпанія «Нова Одеса» просить журналістську спільноту підтримати її у протистоянні з владою. Про це йдеться у відкритому листі топ-менеджменту телекомпанії.

У листі йдеться про те, що 16 липня 2012 року телекомпанія «Нова Одеса» отримала лист від Одеської ОДТРК з пропозицією надати ефірний час з 19.00 до 22.00 для трансляції передвиборних матеріалів, підготовлених за кошти державного бюджету. «Нова Одеса» і Одеська ОДТРК мовлять на 38 ТВК в Одесі. При цьому за «Новою Одесою» закріплений вечірній час, а за ОДТРК д

«Лист був оформлений як прохання, однак на нараді керівників регіональних телекомпаній, 2 серпня, представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Салабай публічно оголосив представнику каналу «Нова Одеса» про те, що вечірній час у каналу все одно відберуть, при цьому без жодних умов та компенсацій. На уточнююче питання, як це відбудеться, представник Нацради відповів, що ситуація на контролі у голови Нацради Володимира Манжосова: «Рішення щодо вашого каналу вже прийняте. Про те, що «Новій Одесі» зупинять мовлення, буде оголошене на найближчому засіданні Нацради 15 серпня», – йдеться у листі «Нової Одеси».

Нагадаємо, у 2009 році Національна рада з питань телебачення і радіомовлення задовольнила заяви кількох обласних телерадіокомпаній, у тому числі і Одеської ОДТРК, щодо тимчасового надання їм прайм-тайму для проведення передвиборної агітації. Тоді з 19 по 22 годину на телекомпаніях виходила передвиборна агітація кандидатів у президенти за кошти державного бюджету.

Але колектив телекомпанії «Нова Одеса» вважає неприйнятним для себе трансляцію подібних агітаційних матеріалів. Також у листі наголошують на тому, що за «чітку позицію та підтримку сил, опозиційних до влади, канал неодноразова зазнавав тиску».

«Зокрема, після критичного сюжету про мера Іллічівська мовник був відключений у цьому місті. Під час висвітлення подій, які розгортаються довкола заводу «Стальканал» узимку 2012, на адресу керівника та журналістів телекомпанії надходили погрози з вимогою припинити висвітлення цієї ситуації. Крім цього, були спроби тиснути на канал через власників будівлі у якій розміщується студія «Нової Одеси», – йдеться у листі. Окрім цього, за словами керівництва каналу, напередодні виборів представники влади та Партії регіонів неодноразово звертались до керівництва каналу та окремих журналістів для того, щоб забезпечити лояльну позицію до «партії влади».

Голова Київської незалежної медіа профспілки Юрій Луканов вважає, що конфлікт між двома телекомпаніями Одеською ОДТРК та «Новою Одесою» не є звичайною суперечкою між мовниками. Про це він пише у блозі на «Телекритиці». За його словами, у кулуарах Нацради ходять чутки про те, що ухвалено рішення відібрати час у «Нової Одеси» і залишилось лише його формалізувати.

«Мені чомусь здається, що у віднятий у «Нової Одеси» прайм-тайм крутитимуть рекламу однієї або двох визначених політичних сил. Вгадайте з одного разу, яких саме. Додам, що «Нова Одеса» висвітлювала наїзд податківців та міліції на потужний завод «Стальканат», проти власника якого порушили кримінальну справу. Телекомпанія зачіпала ще багато незручних для влади тем. Тож прикрити їй рота в період виборів – це було б дуже вигідно владі», – пише Юрій Луканов.

«Телекритика» намагатиметься отримати коментарі всіх зацікавлених сторін. І у разі надходження відповіді на цей лист з боку «Партії регіонів», Нацради чи інших представників влади оприлюднить їх.

«Телекритика»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *